Waarom het isoleren van de spouwmuur een perfecte form van isolatie is

Als je besluit je huis te isoleren heb je meestal de keuze om binnen-, buitenmuur of spouw te isoleren. Qua prijs liggen deze opties nogal uiteen. De gemiddelde kosten inclusief arbeid, materiaal en BTW liggen voor de eerste twee tussen de €100 en €130 euro per vierkante meter, terwijl spouwmuur isolatie maar €15 per vierkante meter kost. De jaarlijkse besparing op je energierekening liggen voor deze opties echter niet zo ver uit elkaar. Dat maakt het isoleren van je spouw een zeer effectieve en kost besparende methode.

Wat is een spouw en hoe wordt deze geïsoleerd?

De spouw is de holte tussen de binnen- en de buitenmuur. Bij veel huizen is deze niet opgevuld waardoor je daar veel kostbare warmte kan verliezen. De vakmannen boren een aantal gaten in je buitenmuur tot aan de spouw en vullen deze met glas- of steenwol, schuim of piepschuim totdat de spouw compleet gevuld is. Hiermee isoleer je dus het gedeelte van de muur waar je de meeste warmte verliest.

Waarom is deze manier van isoleren zo goedkoop?

Omdat de werkzaamheden snel verlopen heb je weinig arbeidskosten en dit is vaak het grootste gedeelte van de rekening. Ook zijn de isolatiematerialen relatief goedkoop dus heb je daar ook weinig kosten aan. De manier van werken betekent dat er weinig kans is op schade aan je muren waardoor extra kosten bijna niet voorkomen.

Snel je geld terug

De kosten die je op je energierekening bespaart met het isoleren van je spouw liggen voor een gemiddelde woning al gauw op €500 per jaar. Dat houdt in dat je binnen vier jaar je uitgaven terugverdiend kan hebben. Als je naar de duurdere isolatie opties kijkt zijn de verschillen niet groot en is dit verreweg de meest effectieve manier van isoleren. En als je bij je gemeente navraagt of je in aanmerking komt op subsidie kan het zijn dat je voor de arbeidskosten geen 21 procent, maar 6 procent BTW moet betalen. Spouwmuurisolatie is dus zeer zeker de moeite waard.